Oracle Academy, în parteneriat cu Junior Achievement România organizează prima competiţie de programare Java din ţara noastră.

Potrivit reprezentanților Oracle, ascopul acestui concurs este de a încuraja tinerii să se apropie de domeniul IT.

,,Observăm o scădere la nivel european a numărului tinerilor interesați de a studia în cadrul unor facultăți cu specializări în științele informaticii, în condițiile în care numărul joburilor în IT a fost în continuă creștere chiar și în perioada de criză”, afirmă Danny Gooris, senior manager Oracle Academy EMEA.

Înscrierile la concurs încep din 10 ianuarie, iar concurenții vor prezenta soluţii de îmbunătăţire a vieţii comunităţii în care trăiesc, prin intermediul unor aplicaţii Java inteligente, eficiente şi interactive care rezolvă probleme din viaţa reală.

Participanţii se pot înscrie fie singuri, fie în echipe de până la trei persoane, care pot include şi studenţi la specializări din afara domeniului IT.

La înscriere, studenţii vor propune o aplicaţie care se încadrează într-una din următoarele categorii: Smart School – aplicaţii de procesare a datelor, de analiză şi raportare; generare de rapoarte şi scenarii; calculatoare matematice pentru diverse operaţiuni şi probleme; aplicaţii generatoare de teste pentru diverse discipline; generatoare de rapoarte privind evaluarea şcolară; reprezentarea grafică a unor mici experimente ştiinţifice din fizică, biologie sau chimie; îmbunătăţirea procesului de învăţare la unele discipline. Smart Business – aplicaţii pentru proiectarea de grafice Gantt; administrarea bugetului de proiect; management de micro-proiecte adaptabile; pontaj; coordonarea vânzărilor; management financiar pentru proiecte mici; gestionarea conturilor bancare; organizarea bazelor de date de parteneri. Smart City – aplicaţii pentru ameliorarea mediului în spaţiul urban; perfecţionarea administraţiei oraşului; sporirea siguranţei urbane; dezvoltarea turismului; îmbunătăţirea transportului public; promovarea culturii în oraş; promovarea oportunităţilor de petrecere a timpului liber.

,,Mulţi dintre absolvenţii de IT se pot angaja în firme medii şi mari în cel mult o jumătate de an de la absolvire. Angajarea lor este accelerată însă de experienţa lor din facultate, de proiectele diverse la care au participat, şi depinde de tehnologiile şi limbajele în care s-au specializat,” a declarat Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions.

“Mai mult, în cel mult un an şi jumatate de la terminarea studiilor, un specialist IT poate ajunge la un salariu triplu faţă de media pe economie. Aceasta numai dacă este un bun profesionist, se adaptează uşor la cultura organizaţională din companie şi este de asemenea un bun comunicator”, a mai adăugat Necefor.

Oracle Academy oferă un portofoliu de software, curriculum, tehnologie, training universitar, suport şi resurse de certificare destinate instituţiilor de învăţământ secundar şi universitar, în scop educaţional. Facultăţile pot insera aceste resurse în programa proprie de informatică şi afaceri.

Sursa: Forbes Romania, 8 Ianuarie 2014