Oracle: IT-ul este singurul sector în care numărul de locuri de muncă va creşte constant şi semnificativ

Angajatorii din industria IT au nevoie în prezent de peste 300.000 de angajaţi în sediile pe care le au pe teritoriul Europei, însă numărul de absolvenţi care ies de pe băncile facultăţilor de profil este în continuare prea mic.

În următorii ani, situaţia ar putea deveni şi mai dificilă în contextul în care companiile estimează ca până în 2015 să ajungă la peste 500.000 de joburi vacante, iar în 2020 businessurile pe care le au să genereze mai mult de un miliard de noi locuri de muncă, spune Danny Gooris, senior regional manager EMEA al Oracle Aca­demy, făcând referire la discuţiile purtate în luna decembrie la Bruxelles împreună cu alţi 300 de reprezentanţi ai companiilor de IT.

El a fost prezent ieri la evenimentul de lansare a concursului naţional de programare „Soluţii JAVA inteligente pentru comunitatea noastră“, organizat de Oracle Academy România în parteneriat cu fundaţia Junior Achievement România. „Există un deficit semnificativ în Europa de specialişti în IT, în mare parte pentru că sunt tot mai puţini tineri care trec către învăţământul superior şi un număr prea mic din rândul acestora care optează pentru ştiinţe informatice. Dacă în urmă cu mai mult de şase ani companiile spuneau că au nevoie de un specialist IT în proporţie de sub 40%, în prezent s-a ajuns la peste 90%. IT-ul este singurul sector în care numărul de joburi va creşte constant şi semnificativ, iar noi trebuie să ne implicăm în pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii încă din gimnaziu“, a explicat Danny Gooris.

Una dintre iniţiativele producătorului american de software pentru pregătirea timpurie a tinerilor pentru piaţa muncii este şi „Soluţii JAVA inteligente pentru beneficiul comunităţii noastre“, competiţie care se va desfăşura numai în România în primăvara acestui an. Aceasta presupune evaluarea unor soluţii de îmbunătăţire a vieţii comunităţii în care participanţii trăiesc, prin intermediul unor aplicaţii Java care au transferabilitate în viaţa de zi cu zi. La concurs poate participa oricare student român sau străin care a împlinit 18 ani şi care este înscris la o facultate acreditată din România, indiferent de specializare.

„Am ales România pentru că avem cei mai mulţi membri în cadrul Oracle Academy, respectiv peste 500, un parteneriat stabil cu Ministerul Educaţiei şi pentru că cel mai mare număr de angajaţi ai companiei se regăsesc aici. Oracle România are peste 2.500 de salariaţi, în timp ce în Belgia sunt în jur de 350, iar în Olanda aproximativ 700, spre exemplu. România este centrul operaţiunilor din Europa, nu există barieră de comunicare, românii sunt foarte muncitori şi au un nivel foarte bun de pregătire. În ciuda faptului că şi în România salariile din IT au crescut semnificativ în ultimii ani, şi China şi India se apropie de nivelul de aici, iar în ţări cum este Belgia acestea sunt chiar mai mari“, a mai spus Danny Gooris, explicând motivul pentru care România continuă să fie un punct de interes pentru multe companii mari de IT.

Mai mult, el a mai precizat că pe piaţa locală compania are constant joburi vacante, spre deosebire de alte ţări.
Chiar în urmă cu două zile Oracle avea peste 100 de poziţii scoase la concurs pe site-ul companiei. Candidaţii care au doar diplome fără certificări sau experienţă îşi găsesc greu de lucru. Deşi piaţa muncii de IT este „săracă“ în candidaţi atât la nivel european, cât şi în România, nu oricine are o diplomă de profil îşi şi găseşte un loc de muncă uşor. Danny Gooris este de părere că, în ciuda faptului că angajatorii au mare nevoie de specialişti IT, ei caută candidaţi certificaţi (pentru că o certificare reflectă acelaşi nivel de pregătire peste tot în lume), care să se fi implicat în proiecte, să fi avut tangenţe cu piaţa muncii sau care să fi luat parte la competiţii de profil. Cu alte cuvinte, diploma nu este suficientă dacă nu este însoţită şi de alte competenţe.

„Sigur că un angajator aprecizează foarte mult competenţele de comunicare, de lucru în echipă, de prezentare ale candidatului, însă o certificare, experienţa de lucru într-o companie sau participarea într-o competiţie reală, bazată pe performanţă şi care îţi testează capacitatea de a păstra confidenţialitatea cu privire la un proiect, face diferenţa. În maxim şase luni un tânăr care are toate aceste elmente îşi găseşte loc de muncă, iar după unul sau doi ani poate promova în companie şi poate ajunge la un salariu triplu faţă de media pe economie“, a spus Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions (TBS).

Competiţia organizată de Oracle Academy în parteneriat cu fundaţia Junior Achievement România va începe oficial pe 10 ianuarie 2014, când tinerii îşi vor putea depune aplicaţiile online (individual sau în echipe de până la trei persoane). Până pe data de 25 martie ei vor fi consiliaţi şi instruiţi în aşa fel încât să poată dezvolta proiecte/ soluţii viabile, iar cei trei câştigători aleşi la finalul lunii mai (câte unul pentru categoria Smart School, Smart Business, respectiv Smart City) vor primi câte un laptop, acces la şcoala de vară a companiei din România şi vouchere pentru examene de certificare Oracle.

Până în prezent, s-au înscris aproape 40 de proiecte în cadrul competiţiei, iar organizatorii se aşteaptă la un număr final de 100 de echipe până la încheierea înscrierilor.

Sursa: Ziarului Financiar, 09.01.2014