Numărul de şomeri cu facultate scade, dar prudenţa angajatorilor îi ţine încă departe de piaţa muncii

La sfârşitul lunii martie şomajul era de 5,56%, iar numărul total de şomeri a fost de 503.702 persoane. Dintre aceştia, şomerii cu studii superioare aveau o pondere de 6,37%

Rata şomajului în rândul absol­venţilor de studii superioare a ajuns la 7,1% la finalul anului trecut, când 36.500 de licenţiaţi se aflau în căutarea unui loc de muncă, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Deşi atât numărul, cât şi ponderea şomerilor cu facultate au scăzut faţă de perioada 2009 – 2010, când 50.000 de şomeri proveneau din rândul absolvenţilor de facultate, piaţa muncii îi absoarbe încă destul de greu pe cei pentru care diplomele ar fi trebuit să ajute la găsirea unei slujbe.

Deşi dă semne de revenire, piaţa muncii încă nu s-a „dezgheţat“, iar profilul anga­jaţilor căutaţi, cât şi faptul că se fac mai multe înlocuiri decât angajări pentru poziţii nou create sunt doar câteva dintre motive, crede Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions (TBS).

„Sunt convinsă că şo­merii cu studii superioare sunt preponderent tineri, care nu au experienţă de muncă şi pe care companiile nu îi angajează tocmai din acest motiv sau sunt oameni care au peste 45 de ani şi care sunt consideraţi a fi supra­calificaţi sau prea costisitori. Ştiu cazuri în care oamenii aveau experienţă de 25 de ani şi salariul oferit era de 500 de euro net pe lună. Evident că în condiţiile date persoana respectivă preferă să caute în continuare pentru că nu te poţi descurca cu 500 de euro dacă ai rate sau o familie de întreţinut“, explică ea. Astfel, deşi piaţa muncii şi-a revenit uşor, la nivel salarial aceasta încă suferă, pachetele oferite de angajatori fiind încă mai mici decât cele oferite acum câţiva ani (excepţie făcând domeniile care au crescut şi pe timp de criză cum ar fi industria IT).

Pe de altă parte, Oana Datki, managing partner pentru Europa de Sud-Est al firmei de recrutare şi consultanţă în resurse umane Consulteam, precizează că ritmul de creştere al mediului de business nu a reuşit să acopere numărul de tineri care ies de pe băncile facultăţilor în fiecare an, mai ales că cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs sunt tot înlocuiri. Totuşi, cei cu studii superioare sunt mai bine păziţi şi mai puţini decât cei care au studii primare sau medii, spune ea.

„Dezvoltarea econo­mică din companii nu se întâmplă atât de repede încât să se genereze locuri de muncă suficiente an de an pentru cei cu studii superioare. Sunt şi zone unde se creează joburi noi, dar acestea sunt foarte specializate. Se caută oameni care ştiu anumite limbaje de programare pentru industria IT (Java sau CĂĂ) şi cei care au studii în domeniu financiar iar nu vor avea foarte mari probleme anul acesta“, adaugă Datki.

Daniela Necefor de la TBS mai precizează însă că ritmul prea lent de revenire a pieţei muncii este şi un efect al modului în care a evoluat businessul. Adică, prea puţine poziţii dintre cele scoase la concurs în ultimul an de companii au fost joburi nou create, astfel că anumite niveluri din ierarhia organizaţiilor care ar fi putut genera mai multe locuri de muncă au rămas, practic, nemişcate.

„Cred că am fi putut spune că piaţa muncii s-a dezgheţat dacă pe poziţiile de middle management exista mai multă mişcare, dar asta nu prea se întâmplă. Spre exemplu, în vânzări au tot avut loc reduceri pe poziţiile de area sales manager sau re­gional sales manager, roluri care gestionează echipe şi care pot angaja oameni. Este foarte clar că dacă reducerile se temperează în această zonă, şi piaţa muncii se va mai redresa. Anul acesta urmează un uşor trend pozitiv, este diferit faţă de anii trecuţi, dar nu suficient“, spune ea.

De altfel, chiar şi unii directori de resurse umane de pe plan local susţin că, în ciuda faptului că anul acesta au în plan recrutarea a zeci sau chiar sute de persoane, poziţiile sunt dedicate în special tinerilor cu experienţă de unul până la trei ani.

Rata şomajului înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 5,6% la finalul anului trecut, iar cea mai mare pondere a şomerilor după nivelul de instruire o au cei care au absolvit studii primare, gimnaziale sau profesionale (aproape 70%), urmaţi de absolvenţi de liceu sau de studii postliceale (23%).

Mai puţin de 15% din populaţia României (de 20 de milioane de persoane) sunt absolvenţi de studii superioare, iar numărul licenţiaţilor este posibil să scadă în următorii ani, având în vedere rezultatele slabe obţinute de elevii de liceu la bacalaureat din ultimii trei ani (când jumătate dintre absolvenţii de liceu au picat examenul).

Cele mai recente date privind rata şomajului înregistrat arată că la sfârşitul lunii martie şomajul era de 5,56%, iar numărul total de şomeri a fost de 503.702 persoane. Dintre aceştia, şomerii cu studii superioare aveau o pondere de 6,37%.

Sursa: Ziarul Financiar, 29.04.2014