PIATA  DE EXECUTIVE SEARCH SI  RECRUTARE A FOST INTOTDEAUNA DEPENDENTA DE SCHIMBARILE SOCIO-ECONOMICE CARE AU  LOC.  CE SE VA INTAMPLA CU ACEASTA  IN  CONTEXTUL ATIPIC  PE CARE IL TRAVERSAM?

 

Activand in Executive Search  si  consiliere in cariera de peste 20 de ani, pot spune  ca,  am trecut  prin cresteri,  scaderi,  stagnari,  crize economice,  care au influentat intotdeauna piata fortei  de munca. Au fost perioade  cu excedent de candidati in anii 1996-2000 fiind  o piat;a a angajatilor.  La acel  moment,  negocierile  care aveau  loc pentru a se muta dintr-o companie in alta erau pana  la nivelul:  ce tip de masina se  acorda, ce tip de telefon  si  multe alte detalii impuse de viitorul angajat.

Dupa  care a inceput  criza de personal  calificat.  In recrutarile pentru banci, spre exemplu,  se ajunsese ca pentru un branch manager sa se ceara,  de catre banca angajatoare,  acordul  BNR privind  anii de experienta bancara mai  redusa  a viitorului angajat,  deoarece  era o dezvoltare  atat de mare a sistemului bancar,  incat nu se mai puteau gasi atat de multi  oameni  cu experienta initial  ceruta.  In domeniul  tehnic  nu se mai gaseau deja specialisti.  Aceasta criza din domeniul  tehnic  a ramas si ulterior si va ramane si  dupa criza COVID  -19.

In 2008, criza econornica a inclinat balanta spre o pia\;a a angajatorilor.  Somajul,  nesiguranta,  lipsa predictibilitatii  sunt asemanatoare cu ceea ce se intampla si  acum.  Sunt  valabile si pentru angajatori si  pentru angajati.  Angajatii  nu au siguranta locului  de munca,  iar  angajatorii  nu isi mai  pot bugeta corect afacerile.

Atat in 2008, cat  si  acum  apar:  somaj,  somaj  tehnic, restructurari,  scaderi  salariale,  taieri  de bonusuri,  modificari in pachetele de compensatii si beneficii. Atat angajati  buni, cat si cei mai putin perforrnanti  se vad in situatia somajului  tehnic,  fara a sti pe viitor cand  se pot intoarce la munca  si  daca o vor face.

Diferenta intre cele doua perioade este  lllSa  majora.  Daca in 2008 asistam  la  o criza economica in  toate domeniile, afectate  in  egala  masura,  cu somaj din toate  categoriile profesionale,  acum  situatia  este  diferita.  Avem somaj masiv din  HoReCa,  turism, real estate,  somaj  tehnic in  domenii care  functioneaza  doar cu o parte din  angajati pentru a putea pastra businessul, dar care ofera  oarecare incredere angajatilor ca vor  reveni  la joburi stabile  in cadrul companiilor care si-au continuat  activitatea.

Recrutarea si Executive Search-ul  se vor schimba.  Vom avea aplicatii foarte  multe din cadrul  domeniilor  industriale inchise fara posibilitatea de a le gasi un loc de munca in perioada urrnatoare,  din cauza specializarilor nisate a angajatilor.

Cei care si-au pastrat jobul  vor fi greu de „vanat”,  deoarece vor prefera pentru eel putin  6 luni  sa nu riste, vor ramane intr-o companie  care, cel putin pe moment,  pare  stabila,  dar cei din linia de mijloc,  care functioneaza in sistem de avarie,  vor incerca sa gasesca un loc in companiile  stabile.  Astfel,  de aici  vom avea aplicatii,  dar  si raspunsun la head-hunting.

Ceea ce se va schimba  major,  din punctul meu de vedere, este acceptarea consilierii in cariera,  pentru  a sti  exact ce au de facut,  Sunt  multi  dintre cei care au ramas  fara  un loc  de munca care n-au mai  fost de multi ani la un interviu.  Astfel,  pentru ei, simularea unui  interviu  si  consilierea  inainte  de interviul  la angajator sunt niste tool-uri  extrem  de importante.

Pe de alta parte si  companiile angajatoare  au nevoie de consiliere in restructurarea businessului, eficientizare.  Se va merge pe reducerea costurilor cat  de mult  se poate. Salariile oferite nu vor fi la acelasi  nivel ca cele de acum  un an.  Companiile va trebui sa analizeze si sa pastreze key people pe key jobs.  Sa faca matching-ul optim intre cele doua, unde nu au omul potrivit, ii vor cauta si aici bataia pe astfel  de profesionisti,  de talente, va fi pe un pool foarte  mic de oameni. Ne vom lovi de market scarcity.

De asemenea,  companiile  de outplacement vor ajuta enorm atat companiile, cat si angajatii,  facilitandu-le gasirea unui job.  Este un proces empatic, optimist, care ii ajuta pe angajati pe partea emotionala.

RECRUTAREA SI EXECUTlVE SEARCH-UL SE VOR SCHIMBA. VOM AVEA APLICATII FOARTE MULTE  DIN  CADRUL DOMENIILOR INDUSTRIALE INCHISE FARA POSIBILITATEA DE A LE GASI UN LOC  DE MUNCA IN  PERIOADA URMATOARE.  DIN  CAUZA SPECIALIZARILOR NISATE ALE ANGAJATILOR.

Acum se vor cauta oameni cheie, pe pozitii care pot relansa businessurile. CFO, vanzari, KAM, care pot veni cu strategie de dezvoltare si HR-I, care pot veni  cu analiza necesitatilor de recrutare, training, crisis management, adecvate companici respective si de ce nu preluarea din piata a celor fara job,  a celor care pot fi reorientati  rapid in cariera.  in cazul in care cei care ocupa astfel de pozitii nu obtin perforrnante  la situatia actuala si sub presiune,  vor fi inlocuiti.  Astfel,  se preconizeaza in piata de executive search inlocuiri. Se vor face asimilari de posturi, astfel incat trainingul acestora sa fie, cat se poate de mult,  in house sau on the job.

Mai exista un fenomen  nou:  companii din acelasi domeniu  – unele functionale, altele nu. Cele functionale incearca  sa ia cat mai multi oameni bine pregatiti de la competitori.

Un lucru este cert – criza fortei de munca in ceea ce priveste specialistii va ramane de actualitate.